1600-talets hovrätter
Våra äldsta hovrätter inrättades på 1600-talet, på stormaktstiden, dels för att avlasta Konungens (rådets) domsmakt, dels för att bli ett fullgott alternativ till den inflytelserika domstolen i Hansestaden Lübeck, Oberhof, för invånare i de nya provinserna i Tyskland och Baltikum. Svea hovrätt i Stockholm inrättades år 1614, Åbo hovrätt år 1623 och Dorpats hovrätt år 1630.
Göta hovrätts utveckling
Göta hovrätt instiftades under drottning Kristinas förmyndarregering den 5 november 1634. Domstolen fick och har alltjämt sin kansliort i Jönköping. Den är den näst äldsta av landets sex hovrätter.
Göta hovrätts verksamhetsområde var från början Götaland och Värmland. Senare efter frederna i Brömsebro år 1645 och i Roskilde år 1658 tillfördes även landskapen Skåne, Blekinge, Halland och Bohuslän.
De fyra hovrätter som därefter inrättats har tillkommit för att minska arbetsbördan för Svea hovrätt och Göta hovrätt. År 1820 fick Skåne och Blekinge bilda underlag för en ny hovrätt med kansliort i Kristianstad. Numera är Malmö kansliort. År 1948 fördes Halland, Bohuslän, Värmland och delar av Västergötland till en ny hovrätt med kansliort i Göteborg. På motsvarande sätt har Svea hovrätts verksamhetsområde minskats med de nordligaste landskapen som fått bilda underlag för två nya hovrätter, Umeå år 1935 och Sundsvall år 1948.