Domar från förr

Stöld – ett allvarligt brott i äldre tider

I äldre tider betraktades stölder som mycket allvarliga brott, främst eftersom det fanns begränsade resurser i samhället. Många hade brist på såväl mat som material och prylar. Om någon exempelvis stal verktyg kunde det leda till att den bestulna förlorade sin inkomst och om någon stal en ko kunde det betyda att den bestulna blev av med både mat och försörjning.

Från tidig medeltid fram till mitten på 1800-talet var många av de straff som utdömdes av domstolarna rena kroppsstraff eller skamstraff. Avrättningar och kroppsstraff var offentliga i Sverige. Det offentliga straffet var tänkt att fungera som ett varnande exempel för hur det gick med den som bröt mot lagen.

Under 1700-talet och upplysningstiden började skam- och kroppsstraff att bli mer ifrågasatt men det var först under 1800-talet som fängelse blev ett alltmer vanligt straff. Offentliga spöstraff förbjöds i Sverige 1855 men det var först så sent som 1938 som spöstraffet togs bort helt och hållet. År 1921 avskaffades dödsstraffet i fredstid och 1972 i krigstid.

Åldershänsyn – då som nu

Även om straffen på många sätt var hårdare under den här tiden så tog man – precis som vi gör idag – hänsyn till om det var en ung person som gjort sig skyldig till brott. I vissa fall blev det föräldrarna som fick ansvara för att utdela straffet.

Även om det känns mycket främmande att en domstol idag skulle tvinga föräldrar att slå sina barn kan föräldrar fortfarande – på samma sätt som med kyrkfönstret för 300 år sedan – bli skadeståndsskyldiga för skador som deras barn orsakat.

Tygstölderna 1692

Skräddarsonen som lekte på kyrkogården 1712

De oönskade 1738

De sista avrättningarna i Göteborg

Brödupproret 1917

Kvarstadsbåtarna och Andreas Cervin 1940

Jimi Hendrix – Hotell Opalen 1968

Beatlen McCartney döms för knarksmuggling 1972

Backabranden 1998

Pigan Stina Persdotter döms för tjuvnad 1650

”År 1650 anklagades pigan Stina Persdotter för tjuvnad. Till mångas förvåning har material med rörliga bilder från hennes stöldturné samt följande domstolsprövning återfunnits i tingsrättens arkiv.”

Så inleds Göteborgs tingsrätts filmade historiska rättegångsspel – en dramatisering av hur en rättegång kanske kunde gått till på 1600-talet. Filmen har glimten i ögat, är utformad som en stumfilm och har ett ganska lättsamt förhållande till historiska fakta. Du kan se filmen via länken här under.

Filmen spelades in 2024 med anledning av Göteborgs tingsrätts 400-årsjubileum. Avsikten var att med en jämförelse visa hur domstolsförhandlingar förändrats mellan 1600- och 2000-talet.

Medverkande skådespelare är medarbetare på Göteborgs tingsrätt och Länsstyrelsen Västra Götaland.

Uppdaterad
2024-08-15