Porträtt av kända personer

Karl Schlyter – reformatören

Kvinnor i juridiken

Sverige blev 1873 det första nordiska landet som tillät kvinnor att ta en juridisk examen.

Men ändå fanns det för hundra år sedan väldigt få kvinnliga jurister i Sverige och det tog lång tid innan de blev fler. Ända fram till 1960-talet var kvinnor i minoritet inom alla juridiska yrken.

Kan kvinnor döma?

Under tidigt 1900-tal diskuterades kvinnors rättigheter intensivt. Det handlade inte bara om rösträtt, utan också om kvinnor skulle vara myndiga (gifta kvinnor stod under sina mäns förmyndarskap) och om de skulle ha rätt att arbeta. En särskilt omstridd fråga var om kvinnor skulle få bli domare. Motståndarna menade att kvinnor var för impulsiva och känslosamma för att vara domare, medan förespråkarna trodde att motståndet skulle minska om kvinnor bara fick chansen.

Rättighet med undantag

Efter flera utredningar och remiss-omgångar antogs behörighetslagen 1923. Den gav kvinnor rätt att ha många statliga jobb som tidigare varit stängda för dem.

För att få lagen godkänd innehöll den dock flera undantag och högre domartjänster var fortfarande reserverade för män. Lagen gav dock kvinnor möjlighet att arbeta som tingsnotarie, nämndeman och att vara ordförande vid förhandlingar i underrätt.

År 1926 infördes regler som under vissa förutsättningar tillät kvinnliga notarier som tjänstgjort minst sex månader i hovrätt att vara ordförande i häradsrätt.

Birgit Spångberg – Sveriges första kvinnliga domare i underrätt

Anna-Lisa Vinberg – en pionjär

Uppdaterad
2024-08-15