När du kommer till domstolen

Oavsett om du är kallad till domstolen, har ärenden till expeditionen eller ska besöka en rättegång finns här information som är bra att känna till.

Direkt till vänster efter säkerhetskontrollen finns vår information. Här kan du få stöd och hjälp om du till exempel ska på förhandling och har frågor.

Längre in i lokalen finns vår reception. Här kan du lämna in ansökningshandlingar och få hjälp med beställningar av allmänna handlingar med mera.

Vi har ledstråk genom samtliga allmänna ytor. Mellan informationen och receptionen finns en tavla med en karta över tingsrätten, även med punktskrift.

Tingsrätten har två våningar med rättegångssalar. Det finns både trappa och hiss. På båda våningar finns toaletter på totalt fyra platser, med tillgänglig toalett på varje plats.

Undvik att använda parfym och andra starka dofter när du besöker oss.

Säkerhetskontroll

Helsingborgs tingsrätt har en säkerhetskontroll som alla besökare måste gå igenom för att komma in i domstolsbyggnaden. Vid kontrollerna används en metalldetektorbåge. Väskor röntgas eller genomsöks manuellt. Ser mer i filmen här nedanför:

Film om säkerhetskontrollen

Att medverka i förhandling vid Helsingborgs tingsrätt

Om du är kallad till förhandling vid Helsingborgs tingsrätt är det viktigt att du kommer i god tid. Vid vissa tidpunkter kommer många besökare samtidigt, och det kan då bli kö i inpasseringskontrollen.

Om du ska medverka i en förhandling behöver du inte anmäla dig när du kommer. Du är välkommen att sitta ner och vänta tills du blir kallad till salen.

Alla våra salar har hörslinga.

Varför är det viktigt att vittna?

Den här filmen har tagits fram av Helsingborgs tingsrätt tillsammans med åklagarkammaren, polisen, Brottsofferjouren och försvararkollegiet i Nordvästra Skåne för att ge svar på vanliga frågor som domstolen får om att vittna

Vittnesstöd

Du som kallas till förhandling på domstolen kan ha många frågor inför den kommande rättegången.

Vid tingsrätten finns vittnesstöd som kan svara på frågor och vara dig till hjälp i samband med rättegången. Vittnesstöden är ideellt arbetande personer som har genomgått en utbildning och avlagt ett moraliskt bindande tystnadslöfte. Du känner igen dem genom att de bär en skylt där det står Vittnesstöd.

Vittnesstödet kan till exempel svara på frågor som:

  • Hur går en förhandling (rättegång) till?
  • Hur ser rättssalen ut och var kommer jag att sitta?
  • Vilken roll har jag under förhandlingen?
  • Hur vet jag när det är min tur att prata?
  • Hur begär jag ersättning för att jag kommit till domstolen?

Har du frågor innan du ska infinna dig till tingsrättsförhandlingen eller vill vara säker på att det finns ett stöd på tingsrätten, är du välkommen att kontakta Brottsofferjouren i Helsingborg (BOJ).

Tel. 042 – 28 42 00

Brottsofferjouren i Helsingborg
Kullagatan 30
252 20 Helsingborg

Just nu är vittnesstödsverksamheten begränsad på grund av covid-19. Det innebär att vittnesstöd inte alltid finns på plats utan måste bokas i förväg.

Wifi – trådlöst nätverk

Tingsrätten erbjuder åtkomst till det trådlösa nätverket för åklagare, advokater och journalister.

Gå till expeditionen för att få en inloggning till nätverket. Inloggningen är tidsbegränsad.

Tingsrätten har ingen möjlighet att erbjuda wifi åt övriga besökare.

Uppdaterad
2021-11-22