Även hovrätten dömer kvinna till livstids fängelse för mord i Helsingborg

Mål: B 3517-22
Helsingborgs tingsrätt dömde den 15 september 2022 en då 59-årig kvinna till livstids fängelse för mord på en 90-årig grannkvinna. Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom.

Mordet skedde den 15 mars 2022 i en lägenhet i Helsingborg. Kvinnan har hela tiden förnekat brott. Hon har under flera år hjälpt sin äldre granne på olika sätt. Den aktuella dagen ska de bland annat ha lagat mat och ätit tillsammans.

Tingsrättens slutsats när den gjorde en sammantagen bedömning av bevisen var att de talar så starkt för att kvinnan var gärningsmannen att det kan uteslutas att det var någon annan än hon som dödade grannen. Något tydligt motiv till mordet hade enligt tingsrätten inte kommit fram. Hovrättens prövning har lett till samma resultat.

Liksom tingsrätten dömer hovrätten också kvinnan för ett fall av bedrägeri. Hon hade använt sig av den äldre grannens bankkort för att ta ut pengar till sig själv.

Hovrätten delar tingsrättens uppfattning att brottet var särskilt hänsynslöst bland annat eftersom det skedde i den 90-åriga kvinnans hem och med kraftigt knivvåld som kvinnan inte kunnat värja sig mot. Därför ska påföljden vara livstids fängelse.

Tingsrättens dom står fast även i den delen att den dömda kvinnan ska betala drygt hundratusen kronor i skadestånd till dödsboet.