Även hovrätten frikänner familjehemsföräldrar från dråp

Mål: B 1152-23
Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten i det enskilda åtalet gällande en 15-årig familjehems-placerad flickas död.

Flickan hittades död i familjehemmet i april 2012. Hon hade varit sjuk i körtelfeber men mycket tyder på att hon dog av sepsis (blodförgiftning).

De biologiska föräldrarna har väckt enskilt åtal mot familjehemsföräldrarna. De har hävdat att familjehemsföräldrarna, genom att inte se till att flickan fick tillräcklig vård, har gjort sig skyldiga till dråp alternativt vållande till annans död, grovt brott.

Tingsrätten frikände familjehemsföräldrarna och nu gör hovrätten samma bedömning. Det är inte bevisat att flickans sjukdomsförlopp märkbart avvek från vad som normalt följer av körtelfeber och vad familjehemsföräldrarna fått veta om sjukdomen. Det är inte heller bevisat att de visste att flickan led av något annat än körtelfeber. Det finns dessutom ingenting som talar för att de skulle ha förhållit sig passiva om de insett att det fanns en risk för att flickan skulle dö om hon inte fick vård. Därför frikänner även hovrätten familjehemsföräldrarna från dråp.

När det gäller det alternativa brottet vållande till annans död instämmer hovrätten i tingsrättens bedömning att det brottet är preskriberat. Hovrätten delar även tingsrättens uppfattning att familjehemsföräldrarna inte heller borde ha förstått att flickan var så sjuk att hon riskerade att dö. Familjehemsföräldrarna ska därför inte betala något skadestånd.

Sammanfattningsvis har hovrätten på grundval av den utredning som lagts fram i målet inte funnit att det finns skäl att klandra fosterhemsföräldrarna för flickans död.

Rätten är enig.