Hovrätten dömer man för mord i Malmö och skärper straffet

Mål: B 4943-23
Malmö tingsrätt dömde den 28 november 2023 en 54-årig man för grovt vållande till annans död och grovt gravfridsbrott till fem års fängelse. Hovrätten dömer nu mannen för mord och grovt gravfridsbrott till fängelse i 17 år.

Den 54-årige mannen hade sedan en tid tillbaka låtit en man i 20-årsåldern sova över hemma hos honom. Vid dessa tillfällen använde de droger tillsammans. I slutet av november 2022 gick 54-åringen till polisen och berättade att han hade dödat den andre mannen i sin lägenhet och att detta var en olyckshändelse. I lägenhetens kyl och frys påträffades den avlidne mannens styckade kropp.

Tingsrättens ansåg att det inte var ställt utom rimligt tvivel att 54-åringen hade uppsåt att döda eller skada målsäganden. Tingsrätten dömde därför honom för grovt vållande till annans död och för grovt gravfridsbrott på grund av den styckning av kroppen som han hade erkänt.

Hovrätten har funnit att den bevisning åklagaren har lagt fram i sig är tillräcklig för en fällande dom för mord. Några av de omständigheter hovrätten då lagt vikt vid är följande. 20-åringen har dödats med ett stick i halsen av 54-åringen som inte ringt 112 eller, såvitt framgår, på annat sätt försökt hjälpa offret. Lägenheten har städats omsorgsfullt från blod, och offrets kläder och mobiltelefon är försvunna. Kroppen har styckats så metodiskt att det med styrka talar mot att gärningsmannen varit förtvivlad eller förvirrad efter en olycka. Offret hade avvärjningsskador på ena handen.

– 54-åringens berättelse innehåller osannolika eller verklighetsfrämmande moment samt avvikelser i sådan utsträckning att hovrätten ansett att påståendet om en olyckshändelse är motbevisat. Detta ställt mot åklagarens bevisning gör att det kan hållas visst att 54-åringen hade för avsikt att döda offret, säger hovrättslagmannen Bob Nilsson Hjorth.

Hovrätten har till skillnad från tingsrätten funnit styrkt att den person som påstått sig vara moder till den avlidne är det. Hon har därför som anhörig tillerkänts skadestånd med 110 000 kr.