Studiebesök – Information om studiebesök och besök vid tingsrätten

Det som i dagligt tal brukar heta rättegång, kallas på en domstol förhandling. Huvudregeln är att förhandlingar vid domstolen är offentliga. Här följer information om bokning av studiebesök och vad som gäller inför, under och efter ett studiebesök vid tingsrätten.

Rättegångar är i regel offentliga, förhandlingar kan dock ske inom stängda dörrar, samt att rätten kan besluta att personer under 18 år inte får närvara. Förhandlingar som rör ungdomar, sexualbrott, grovt våld och våld i närståenderelationer är inte lämpliga för skolklasser.

De flesta förhandlingar börjar klockan 09.00 respektive klockan 13.00.

Många av tingsrättens förhandlingar blir inställda med kort varsel. Tingsrätten kan därför inte garantera att ni får ta del av en förhandling den dag och tid ni har avtalat.

Information till lärare/gruppledare inför studiebesök på tingsrätten

Observera också att tingsrätten har säkerhetskontroll, tryck på länken för vidare information.

Är ni en grupp som vill besöka tingsrätten, exempelvis en skolklass, vill vi gärna ha kontakt med er innan ert besök. Telefontid för bokning av studiebesök är 10.00 - 12.00 på telefon 040 - 35 32 80.

Observera att även om ni har meddelat oss att ni kommer på studiebesök, är ni inte garanterade platser på en förhandling eftersom även andra åhörare kan komma dit, såsom anhöriga och massmedia.

Ordningsregler

Många som deltar i en rättegång - till exempel vittnen och människor som blivit utsatta för ett brott - är ledsna, rädda och oroliga. Tänk därför på att visa hänsyn vid ert besök genom att hålla en dämpad ljudnivå. Se gärna till att gruppen kommer och går i anslutning till att en förhandling påbörjas eller avslutas, eller i samband med en paus.

Utanför förhandlingssalarna finns det anslaget de ordningsregler som gäller vid förhandlingar.

Uppdaterad
2023-03-13