Vanliga frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga frågor som domstolen får.

Frågor med anknytning till brottmål

Blir det alltid rättegång det datum som polisen har sagt att det preliminärt blir rättegång?

Nej. Av olika anledningar kan huvudförhandlingen (rättegången) komma att hållas en annan dag än den som polisen sagt. Om tingsrätten har kallat parterna till en huvudförhandling, framgår det av kallelsen vilket datum och tid huvudförhandlingen kommer att hållas. Om det inte är samma dag som polisen preliminärt uppgett, är det kallelsen från domstolen som gäller.

I vissa fall kan tingsrätten även avgöra ett mål utan huvudförhandling. Då dömer tingsrätten i målet efter att ha gått igenom vad som står i handlingarna, i stället för att kalla parterna till domstolen. Om domstolen bedömer att målet kan avgöras utan huvudförhandling, får den tilltalade ett slutföreläggande. I det finns instruktioner för hur den tilltalade går till väga om hen vill framföra något innan domstolen dömer i målet.

Nedan kan du läsa mer om vad du behöver göra när du fått ett preliminärt datum för rättegång från polisen.

Hur länge finns uppgifter om tidigare brottslighet kvar i polisens belastningsregister?

Om man döms för ett brott registreras den uppgiften i ett register som förs av Polismyndigheten. Det registret kallas för belastningsregistret. Även godkända strafförelägganden/ordningsboter, åtalsunderlåtelser och beslut om kontaktförbud syns i belastningsregistret. Det är straffet man har dömts till som avgör hur länge uppgiften finns kvar i belastningsregistret.

  • Om straffet har bestämts till böter tas uppgiften bort (gallras) fem år efter domen. Detsamma gäller uppgift om straff som dömts ut för brott som någon begått innan de fyllde 18 år.
  • Om straffet har bestämts till villkorlig dom eller skyddstillsyn tas uppgiften bort (gallras) tio år efter domen. Detsamma gäller beslut om kontaktförbud.
  • Om straffet har bestämts till fängelse, sluten ungdomsvård eller rättspsykiatrsik vård tas uppgiften bort (gallras) tio år efter det att straffet avtjänats.

Om man döms för ett nytt brott innan en tidigare uppgift hunnit gallras blir uppgiften kvar tills uppgiften om det nya brottet tas bort. Det gäller däremot inte om straffet för den nya brottsligheten bestäms till penningböter. Som längst kan en uppgift finnas kvar i belastningsregistret i 20 år efter att domen meddelades.

Måste jag vittna?

Det korta svaret är ja. Sverige har allmän vittnesplikt, vilket betyder att alla som är kallade att vittna i domstol måste göra det. Man kan alltså inte själv bestämma om man vill vittna eller inte. Det finns vissa undantag där exempelvis nära släktingar eller äkta makar inte kan tvingas att vittna mot varandra. I fall där vittnet är ett barn under 15 år prövar rätten om vittnet ska vittna vid domstolen eller om det är tillräckligt att ett inspelat polisförhör spelas upp. 

Jag har blivit hörd av polisen, behöver jag verkligen komma och vittna?

Ja, om du har kallats till tingsrätten behöver du komma till förhandlingen och lämna din berättelse igen, även om du redan har hörts av polis. Detta beror på att tingsrätten bara får grunda sin bedömning på det som presenteras vid huvudförhandlingen. Tingsrätten tar alltså inte del av polisförhören innan förhandlingen. Om du inte kommer till förhandlingen kan du tvingas betala ett vite (en avgift) till staten.

Du kan läsa mer på länken nedan.

Vad händer om jag inte dyker upp till förhandlingen?

Om du inte kommer till rättegången när du är kallad så kan den skjutas upp och du blir då kallad på nytt till ett senare tillfälle. Du kan också bli skyldig att betala vite (straffavgift) och du riskerar även att bli hämtad av polisen. Dessutom kan du få betala kostnader för andra som har kommit till domstolen. Det är därför viktigt att du kommer till rättegången när du är kallad och att du kontaktar domstolen så fort som möjligt om du har fått förhinder.

Hur går det till när man vittnar?

Du som ska vittna får inte vara med inne i rättssalen innan det blir din tur att vittna. Det är för att du ska kunna lämna din berättelse utan att vara påverkad av vad som tidigare sagts i rättssalen. När det är din tur att vittna kommer tingsrätten att kalla dig till salen genom domstolens högtalarsystem. Domaren kommer meddela dig var du ska sitta. Oftast sitter vittnen rakt framför domaren.

Innan ditt förhör kommer du få avlägga vittneseden: ”Jag (ditt namn) lovar och försäkrar på heder och samvete att jag skall säga hela sanningen och intet förtiga, tillägga eller förändra”. Den som ljuger efter att ha avlagt vittneseden kan dömas för mened. Det är ett allvarligt brott som vanligtvis ger fängelse.

Under ditt förhör kommer du få berätta vad du vet om händelsen som målet handlar om. Det är viktigt att du bara berättar det du faktiskt minns och är säker på. Under förhöret kommer du även få frågor från åklagaren och den tilltalade eller dennes försvarare. 

Förhöret spelas in med ljud och bild, för att förhöret ska kunna visas i högre instans om domen överklagas. Efter ditt vittnesmål kan du välja om du vill gå eller lyssna på resten av förhandlingen på åhörarplats.

Du kan läsa mer om hur det går till att vittna på länken nedan.

Får man vittna anonymt?

Nej, man får inte vittna anonymt i Sverige. Den som är tilltalad i ett brottmål har rätt att få veta vem det är som vittnar och att få lyssna på vittnesförhöret och ställa egna frågor. Om den tilltalade har en försvarare är det försvararen som ska få möjlighet att ställa frågor.

Om man känner obehag eller är orolig inför att vittna finns det möjlighet att få stöd, till exempel genom stödjare som finns på tingsrätten. Läs mer på länken nedan.

Har jag som vittnar rätt till ersättning?

Som vittne i ett brottmål har du rätt till ersättning för utebliven arbetsinkomst och resekostnader till och från tingsrätten. I samband med ditt förhör kommer domaren fråga om du haft några kostnader för att vittna. Oftast kommer domaren hänvisa dig till tingsrättens reception där du får fylla i en blankett och ange vilka kostnader du haft. Tänk på att du måste kunna visa kvitton eller motsvarande på eventuella utlägg som du vill få ersättning för. Ersättningen är skattefri. 

På din kallelse står vilka ersättningsregler som finns. Läs mer om vad som gäller innan du bestämmer dig för hur du ska ta dig till domstolen. På kallelsen står det också om du kan få ersättning i förskott.

Frågor med anknytning till tvistemål och ärenden

Hur betalar jag ansökningsavgiften?

Du kan betala via bankkort, faktura eller kontanter. Om du ansöker via tingsrättens e-tjänst kan du betala ansökningsavgiften via bankkort eller faktura i samband med att ansökan skickas in. Du kan även betala via bankkort eller med kontanter (helst jämna pengar) i tingsrättens reception. 

Om du betalar via faktura så väljer du ”Faktura/Betalningsunderlag” under ”Välj betalsätt”. Då kommer du ta del av bankgiro samt OCR-nummer och uppgifter om du betalar från utlandet.

Du kan läsa mer om hur du betalar ansökningsavgiften på länken nedan.

Hur betalar jag tilläggsavgiften (för mål som överlämnas från Kronofogden)?

Du betalar tilläggsavgiften via e-tjänsten ”Betala ansökningsavgift”. När du ska välja vad betalningen avser väljer du ”Tilläggsavgift, mål från Kronofogden”, därefter anger du värdet som tvisten avser och utifrån det kommer tilläggsavgiften att framgå.

Du kan även betala via bankkort eller med kontanter (helst jämna pengar) i tingsrättens reception.

Vi ska skilja oss och kan inte komma överens om bodelning, hur gör vi?

Om ni inte kan komma överens om bodelning när ni ska skilja er kan ni ansöka hos tingsrätten om en s.k. bodelningsförrättare. Ansökan behöver inte motiveras. Du kan läsa mer om vad en bodelningsförrättare gör på länken nedan.

Övriga frågor

Hur går en förhandling i domstol till?

En huvudförhandling är det som i dagligt tal kallas för rättegång. I tvistemål har man ofta ett förberedande sammanträde innan huvudförhandlingen som kallas muntlig förberedelse. 

Om du blir kallad till domstol kommer du få ett informationsblad tillsammans med din kallelse, som beskriver hur just den förhandlingen går till.

Du kan läsa mer om hur några av de vanligaste typerna av förhandlingar går till på länkarna nedan.

Finns det någon vakt i salen?

Vanligtvis finns det inte någon vakt i förhandlingssalen. Under förhandlingen är det ordföranden som ansvarar för tryggheten och säkerheten i salen. Våra ordningsvakter svarar främst för ordningen i de allmänna lokalerna. Om det skulle finnas behov av att en ordningsvakt är med i salen under förhandlingen för att hjälpa till att hålla ordningen, kan ordföranden bestämma om det.  

När är målet avslutat?

Målet är avslutat i tingsrätten när tingsrätten har meddelat ett slutligt beslut eller en dom i målet. Detta sker ofta efter att tingsrätten haft en förhandling i målet. I vissa fall meddelar tingsrätten sitt avgörande endast efter skriftlig handläggning, efter att parterna fått möjlighet att yttra sig i skrift. Du som är part i ett mål kommer alltid att informeras när målet avslutas.  

Hur lång tid kommer det ta innan det är klart?

Det är svårt att ge något generellt svar på hur lång tid det tar för tingsrätten att avgöra ett mål. Det beror på vad målet handlar om och hur komplicerat det är. Tingsrätten arbetar så fort det går med att avgöra de mål som kommit in till tingsrätten.

Avdelningen svarar inte på telefon, hur ska jag nå er?

Det kan vara många som ringer till tingsrätten. Om avdelningen inte svarar kan du skicka ett mejl till avdelningen med din fråga eller be att de ringer upp.  

Var hittar jag tingsrättens blanketter?

Alla blanketter finns på sidan ”Tjänster och blanketter” (se länk nedan). Under rubriken ”Ansök och betala” behöver du först välja vad din ansökan avser (Skilsmässa, Tvist, Rättshjälp, Konkurs eller Betala ansökningsavgift). När du klickat dig vidare kommer du hitta du blanketterna.

Jag kan inte öppna mejlet från tingsrätten.

Ibland kan det upplevas som svårt att öppna mejl som kommer från tingsrätten. Tingsrätten använder sig s.k. säker e-post, som innebär att handlingarna skickas krypterat. I mejlet finns instruktioner som du behöver följa för att öppna mejl från tingsrätten med bifogade dokument. Handlingarna finns tillgängliga i som mest 30 dagar. Du behöver därför spara ner handlingarna för att kunna ta del av dem igen senare.

Du kan läsa mer om säker e-post på länken nedan.

Hur signerar flera personer samma dokument i domstolens e-tjänst?

Efter att en av er har laddat upp handlingarna i e-tjänsten och signerat dem, kan de andra logga in och signera handlingen inom fyra dygn. När alla har signerat och handlingen har skickats till domstolen kommer ni meddelas om detta via mejl.

Uppdaterad
2024-11-25