Information till dig som vill boka ett studiebesök
Om ni är en skolklass eller annan större grupp som vill gå på en förhandling är det bra att ni anmäler studiebesöket i förväg för att besöket ska bli så bra som möjligt. Vi kan då hjälpa till att kontrollera att det finns förhandlingar som är lämpliga för er att gå på den dagen och försöka ordna så att det finns tillräckligt med plats för er i salen.
Vi rekommenderar att eleverna är minst 15 år innan de besöker en rättegång.
Bra att veta innan du bokar ett studiebesök
Vilka rättegångar kan man besöka?
Rättegångar är som utgångspunkt offentliga. Vissa förhandlingar sker dock bakom stängda dörrar, vilket innebär att åhörare inte får närvara. Till exempel hålls rättegångar om sexualbrott och häktningar ofta bakom stängda dörrar. Det finns även en del förhandlingar som inte är lämpliga för skolklasser att besöka. Det gäller framförallt förhandlingar som rör ungdomar, sexualbrott, grovt våld eller våld i nära relation.
För att få en bra helhetsbild över hur en rättegång går till rekommenderar vi att man tittar på kortare förhandlingar (ca 30-60 min). Detta för att kunna ta del av hela förhandlingen från start till slut. Har man mer tid avsatt för studiebesöket kan man med fördel titta på flera kortare förhandlingar, eftersom de kan se olika ut beroende på vad målet gäller.
Hur många åhörarplatser finns det i salarna?
De flesta av tingsrättens huvudförhandlingssalar har plats för ca 10 åhörare (besökare). Det finns två lite större förhandlingssalar med plats för ca 20 åhörare (sal 1 och 13) och två stora salar med plats för ca 35 åhörare (sal 4 och 16). Det finns även sex stycken sammanträdesrum med endast ett fåtal platser för besökare.
På länken nedan kan ni läsa mer om våra lokaler. Där hittar ni även bilder på några av våra salar.
Vilken dag är det bäst att komma på studiebesök?
Tingsrätten tar emot studiebesök mellan måndagar och torsdagar. Vi rekommenderar dock att ni försöker planera ert studiebesök hos oss till torsdagar.
Varje torsdag håller tingsrätten förhandlingar i mål som handlagts enligt det s.k. snabbförfarandet i brottmål, vilket är ett samarbete i hela rättskedjan som kortar ned processen från brott till dom. Förhandlingarna i dessa mål är oftast lämpliga för studiebesök, såväl tidsmässigt och till sitt innehåll. Det hålls dessutom flera sådana mål samtidigt, i olika salar, vilket innebär att det oftast finns en annan förhandling att besöka om just den ni tänkt besöka skulle bli inställd eller om ni behöver dela upp er.
Är vi garanterade att besöka en förhandling om vi bokar ett studiebesök?
Tingsrätten kan inte garantera att ni kan besöka en specifik förhandling i förväg. Förhandlingen kan t.ex. ställas in eller så kan det komma andra besökare, t.ex. anhöriga till någon av parterna eller media, som gör att ni inte får plats i salen.
När ni bokar ett studiebesök hos oss försöker vi ordna så att den förhandling ni önskar besöka, eller annan förhandling som anses lämplig, hålls i en tillräckligt stor förhandlingssal. Det är dock inte alltid möjligt att ordna eftersom de större salarna ofta behövs för större mål som inte är lämpliga för studiebesök.
Ofta finns det då andra förhandlingar ni kan gå på i stället, särskilt på torsdagar då tingsrätten i regel har många förhandlingar som lämpar sig för studiebesök. Ni bör därför vara beredda på att besöka en annan förhandling än den ni tänkt samt att ni kan behöva dela upp er och besöka olika förhandlingar inom gruppen.
Boka ett studiebesök
Använd formuläret nedan för att boka ett studiebesök på tingsrätten. För bokningar på andra dagar än torsdagar rekommenderar vi att ni bokar tidigast en månad före ni tänkt besöka oss. Detta eftersom många förhandlingar bokas ut med kort varsel och det därför kan vara svårt för oss att bedöma om det finns lämpliga mål för er att besöka långt i förväg.
Förberedelse inför studiebesöket
Innan ni kommer till tingsrätten
Fundera över vilka förhandlingar ni vill besöka
Titta på listan över kommande veckas förhandlingar på länken nedan och välj ut vilka förhandlingar ni vill besöka. Ha gärna några alternativ för det fall förhandlingen ställs in eller alla inte får plats i salen.
Meddela gärna tingsrätten vilka förhandlingar ni siktar på att besöka, om ni inte redan meddelat det i samband med bokningen.
Beställ handlingar
Det kan vara en bra idé att förbereda sig inför studiebesöket genom att ta del av stämningsansökan i målet, för att få en uppfattning om vad målet handlar om. Andra handlingar som är av betydelse i målet kommer att gås igenom vid förhandlingen. De presenteras då på skärmar som finns i salen.
Ni kan beställa handlingar i målet via e-postadressen nedan. Ange målnummer och vilken handling ni vill ta del av, t.ex. stämningsansökan. Observera att andra handlingar än stämningsansökan kan omfattas av sekretess och kanske därför inte kan lämnas ut i sin helhet.
Om ni bara ska besöka en specifik förhandling
Det händer att förhandlingar ställs in med kort varsel, till och med samma dag som förhandlingen ska hållas. Om det är viktigt för er att titta på en specifik förhandling kan ni därför kontakta tingsrätten före besöket för att försäkra er om att den inte ställts in i förväg.
Telefon: 08-561 658 00
Ta del av material från Sveriges domstolar
Ta gärna del av materialet på länkarna nedan när ni förbereder er inför studiebesöket.
När ni kommer till tingsrätten
Säkerhetskontroll
När ni kommer till tingsrätten välkomnas ni av våra ordningsvakter som guidar er igenom vår säkerhetskontroll med röntgen. Säkerhetskontrollen liknar den på flygplatser. Om det är flera förhandlingar som börjar samtidigt kan det bildas kö. Se därför till att vara på plats i god tid. Ca 30 minuter före förhandlingen startar är att rekommendera.
Läs mer om säkerhetskontrollen nedan.
Hitta rätt sal
Efter ni gått igenom säkerhetskontrollen finns det skärmar som visar alla dagens förhandlingar till vänster i entréhallen. På skärmen står det vad förhandlingen handlar om, vilka parterna är, när förhandlingen börjar och i vilken sal. Bredvid skärmarna finns en kartbild över tingsrätten där du kan se var respektive sal ligger.
När förhandlingen börjar ropar protokollföraren ut detta i högtalarsystemet och dörren till salen låses upp. Låt gärna parterna och eventuella anhöriga till dem gå in först. Därefter kan ni gå in och sätta er på åhörarplatserna.
Blir det fullt på åhörarplatserna måste ni lämna salen. Man får inte stå upp i salen eller hämta fler stolar. I stället får ni hitta en annan förhandling att besöka eller dela upp er och besöka olika förhandlingar inom gruppen.

Förhållningsregler i salen och de allmänna utrymmena
När man besöker en rättegång är det viktigt att man följer vissa förhållningsregler. Många som deltar i en rättegång - till exempel vittnen och människor som blivit utsatta för ett brott - är ledsna, rädda och oroliga. Tänk därför på att visa hänsyn vid ert besök genom att hålla en dämpad ljudnivå.
Uppmärksamma eleverna i förväg på följande:
- Det är förbjudet att fotografera eller filma inne i, eller in i, rättssalen.
- Elektronisk utrustning som kan störa ordningen eller användas för att ta upp bild ska som huvudregel vara avstängd och undanstoppad. Detta omfattar till exempel mobiltelefoner, surfplattor och smarta klockor.
- Det är inte tillåtet att störa förhandlingen genom samtal eller på annat sätt uppträda olämpligt, t.ex. genom att fnissa, peka eller göra miner.
För att inte förhandlingen ska störas bör gruppen komma och gå i anslutning till att en förhandling påbörjas eller avslutas, eller i samband med en paus.
Det är även viktigt att visa hänsyn i tingsrättens allmänna utrymmen. I tingsrättens allmänna utrymmen vistas bland annat parter och olika professionella aktörer. Det är därför viktigt att man visar hänsyn och inte uppträder olämpligt, stör domstolens verksamhet eller den allmänna ordningen i domstolens allmänna utrymmen.
Om du arrangerar studiebesöket är det viktigt att du inför besöket informerar gruppen om ovanstående.
Vad gör vi om förhandlingen vi tänkt besöka blir inställd?
Om den förhandling ni tänkt titta på blir inställd kan ni se om det finns någon annan lämplig förhandling att titta på. På informationstavlorna kan ni se vilka förhandlingar som finns samma dag. Om ni behöver hjälp kan ni kontakta receptionen.
Efter studiebesöket
Efter att domen meddelats kan ni beställa en kopia av den via e-tjänsten nedan.