Johan Björck

Johan Björck arbetar som Expeditionsvakt på Uddevalla tingsrätt sedan 2022.

Profilbild på Johan
Expeditionsvakt Johan Björck

Varför har du valt att jobba på Uddevalla tingsrätt?

Efter att ha arbetat inom bevakningsbranchen i många år med oregelbundna arbetstider och en osäkerhet på vad som händer med min anställning vid kommande upphandling, så har jag velat komma till en trygg och stabil arbetsgivare. För mig är en anställning som Expeditionsvakt på domstol den bästa tjänsten man kan ha som utbildad ordningsvakt. Tingsrätten är en bra arbetsgivare där det finns möjlighet att kombinera familjelivet med arbetet.

Vilka är de största utmaningarna i ditt jobb?

Som Expeditionsvakt är man som en spindel i nätet. Jag arbetar förutom ordningsvaktsbiten även med IT administrationen, vaktmästaretjänster och salsteknik. Det kan bli lite svettigt när det är dagar med flera förhandlingar, många besökare och så börjar tekniken i salarna att krångla mitt upp i allt annat. Då gäller det att försöka prioritera vad som behöver lösas först.

Vad gjorde du innan du kom hit?

Började mitt arbetsliv som arbetsledare McDonalds till att senare arbeta med färdtjänst både som chaufför och trafikledare. Utbildade mig till väktare och ordningsvakt och arbetade i många år som vakt för ett privat bolag.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att det är ett varierande arbete med så många olika arbetsuppgifter. Extra kul är det att få arbeta med IT biten på domstolen då det är ett intresse som jag alltid burit med mig.

Vad gör du en vanlig dag på arbetet?

På morgonen så uppdaterar jag mig på vad som hänt sedan sist, genom att gå igenom mailen, hemsidan och Linkedin. Utifrån det lägger jag upp en planering för dagen.
Beroende på hur många förhandlingar det är under dagen så är jag med ute i de allmänna ytorna i samband med att förhandlingarna drar igång vid 9. Därefter så går jag igenom den fysiska posten och dombeställningar. Bemannar även receptionen dit besökare och Advokater m.m kan vända sig med frågor.
Under dagen kan det hända att något strular i en sal med tekniken eller att någon på domstolen behöver hjälp med behörigheter till olika system. Då får jag hjälpa till med det.
Jag är även med i säkerhetskontrollen vid behov. Den kontrollen behöver alla besökare passera för att få komma in i tingsrättens lokaler.
Dagarna ser väldigt olika ut här på jobbet och det är det som gör det så kul.

Uppdaterad
2024-03-27