Muntlig förhandling

Offentliga parter uppmuntras delta på distans vid muntliga förhandlingar

Med anledning av den rådande pandemin uppmuntrar Förvaltningsrätten till deltagande på distans vid muntliga förhandlingar. I normal­fallet bör det gå bra även om det i undantagsfall kan finnas skäl att föredra inställelse på plats. Det är ytterst domaren i det enskilda målet som beslutar om part kan delta på distans. Vänligen meddela domstolen i god tid inför varje förhandling om ni önskar delta på distans och vilken teknisk lösning ni avser använda er av. Det gör ni genom att kontakta avdelningens kansli.

Det finns olika tekniska lösningar på hur man kan koppla upp sig mot domstolen. Deltagande via videokonferens är att föredra, men har ni inte tillgång till ett videokonferenssystem kan ni koppla upp er via webbläsare. WebRCT-samtal är krypterade och ger således en bra säkerhet.

Att tänka vid uppkoppling via webbläsare:

  • Domstolen kommer att skicka ut en webblänk till er. Observera att länken inte fungerar i Internet Explorer eller Edge 41. Ipad/Iphone kräver Safari för att länken ska fungera. Samsung/Sony fungerar med Chrome eller Firefox (kan skilja sig mellan modeller och mjukvaruversioner).
  • Det krävs en webbkamera och ett headset (men mikrofon och högtalare fungerar också).
  • Vi rekommenderar att datorn är inkopplad med nätverkskabel. Kvaliteten blir nämligen sämre med WiFi.
  • Ni måste i förväg ha testat att WebRTC fungerar för er. För att testa om er webbläsare uppfyller kraven kan ni klicka på nedanstående länk.
Uppdaterad
2020-11-26