Domarutbildningen steg för steg

Den särskilda domarutbildningen är en utvecklande anställning med kvalificerade juridiska uppgifter och löpande kompetensutveckling. Du börjar som fiskal och får efter fyra års arbete på både överrätt och underrätt titeln assessor.

Det är hovrätter och kammarrätter som rekryterar jurister till den särskilda domarutbildningen. När du antas till domarutbildningen anställs du som hovrätts- eller kammarrättsfiskal och får en tillsvidareanställning, som inleds med sex månaders provanställning.

Utvecklande anställning med kvalificerat juridiskt arbete

Domarutbildningen omfattar i normalfallet fyra tjänstgöringsår med arbete vid både överrätt och underrätt. Tjänstgöringen sker under handledning av erfarna ordinarie domare. Du som genomgår domarutbildningen får vid sidan av det praktiska arbetet på domstol även en allsidig och utvecklande teoretisk utbildning vid Domstolsakademin. Du har också möjlighet att delta i domstolarnas egna utbildningar och utvecklingsprojekt.

 

  1. År 1 Fiskal i överrätt

    Arbete med rättsutredningar och juridiska bedömningar i hovrätt eller kammarrätt.

    År 1 Fiskal i överrätt

  2. År 2 och 3 Fiskal i underrätt

    Arbete som icke ordinarie domare på tingsrätt eller förvaltningsrätt. Under dina första år som fiskal i underrätt dömer du självständigt i mål och ärenden som inte kräver särskild erfarenhet och som är lämpliga med hänsyn till din erfarenhet av arbete i domstol. I normalfallet innebär det att svårighetsgraden trappas upp under det andra året i underrätt.

    År 2 och 3 Fiskal i underrätt

  3. År 4 Adjungerad ledamot i överrätt - tf. assessor

    Arbete som icke ordinarie domare på hovrätt eller kammarrätt. Under domarutbildningens fjärde och sista år arbetar du som adjungerad ledamot i överrätt och har titeln tf. assessor, tillförordnad assessor. Du dömer tillsammans med de andra domarna i överrätt som en av rättens ledamöter i den kollegiala sammansättningen.

    År 4 Adjungerad ledamot i överrätt - tf. assessor


Efter ett år som tf. assessor är du färdigutbildad domare och din titel blir då hovrättsassessor eller kammarrättsassessor.

Lärorikt och varierande

Att vara fiskal är väldigt varierande, med många olika arbetsuppgifter. Se filmen där Evelina Edberg berättar om sitt utvecklande arbete, där det alltid kan dyka upp en fråga hon inte stött på tidigare.

Frågor och svar

Vem är behörig att söka till domarutbildningen?

När och hur kan jag söka till domarutbildningen?

Vilken lön får jag under domarutbildningen?

Vilka förmåner och villkor gäller under domarutbildningen?

Vad är skillnaden mellan att vara fiskal i allmän domstol och allmän förvaltningsdomstol?

Går det att byta domstolsslag efter notarietjänstgöringen?

Kan jag själv bestämma var jag ska göra min underrättstjänstgöring?

Vad är Domstolsakademin?

Vad händer med min anställning när jag är klar med utbildningen?

Uppdaterad
2024-10-15