För att hovrätten på ett effektivt och rättssäkert sätt ska kunna fullgöra sin roll som överprövningsinstans av tingsrätternas avgöranden, krävs att juristerna i domstolen svarar mot mycket högt ställda krav vad gäller yrkesskicklighet och omdöme. En viktig uppgift för hovrätten är att utbilda framtidens domare och vi anställer varje år ca 15 hovrättsfiskaler som under sin anställning genomgår den särskilda domarutbildningen.
Domarutbildningen ger en unik möjlighet att tillgodogöra sig omfattande kunskaper, erfarenheter och kontakter inom rättsområdet. Att välja domarbanan innebär att du dagligen kommer att bidra till ett demokratiskt och rättssäkert samhälle där du arbetar för allas rätt att få sin sak prövad i en opartisk domstol.
Ansökan om anställning som hovrättsfiskal
Hovrätten över Skåne och Blekinge anställer kontinuerligt hovrättsfiskaler till den fyraåriga domarutbildningen. Det sker vid fyra rekryteringsomgångar per år, två på våren och två på hösten. Vid varje tillfälle avser antagningen i första hand sökande som kan påbörja sin anställning inom fyra månader från antagningstillfället.
Respektive antagningsomgång annonseras under ”Lediga jobb” på www.domstol.se. Även när det inte finns någon pågående antagningsomgång är du välkommen att skicka in en ansökan om anställning som hovrättsfiskal. Klicka på länken "Sökandebank" till höger för att komma till vårt rekryteringsverktyg Visma Recruit där du skapar ett konto och fyller i, alternativt bifogar, CV och personligt brev. Till din ansökan ska du bifoga kopia av ditt notariebetyg alternativt ange datum för då din notariemeritering beräknas vara fullgjord. Bifoga också kopia av examensbevis från juristutbildningen inklusive betyg, gymnasiebetyg och ev. övriga handlingar som du vill att vi beaktar.
Efter ansökningstidens utgång hämtar hovrätten in yttranden från den underrätt där sökanden genomfört sin notarietjänstgöring. Yttrandet ska innehålla en bedömning av sökandens lämplighet för fortsatt domarutbildning utifrån hovrättens kravprofil. Hovrätten hämtar sedan in muntliga referenser på ett urval av sökandena. Vanligen kontaktas lagmannen eller de chefsrådmän som sökanden har arbetat med. Därefter kallas ett urval av sökandena till intervju. Hur många som intervjuas och anställs vid varje rekryteringsomgång varierar och bestäms med utgångspunkt i hovrättens behov av fiskaler den närmaste tiden. Hovrättens målsättning är att samtliga som har varit på intervju ska få besked per telefon inom en vecka. Övriga sökande får besked per e-post.
En ansökan ligger kvar hos hovrätten via rekryteringsverktyget i sex månader efter det att den skickats in. Under denna tid finns det möjlighet att komplettera ansökan med ytterligare vitsord eller referenser. Strax innan sex månader gått kommer ett automatiskt mail innehållande en länk där du kan välja att förlänga din ansökan ytterligare sex månader. Om du inte återaktiverar inom en vecka kommer din ansökan i sökandebanken att gallras/raderas automatiskt. Du måste då lägga in en ny ansökan för att på nytt vara med i sökandebanken. Om du inte längre är intresserad av en anställning som hovrättsfiskal är vi tacksamma för om du meddelar hovrätten.
Om domarutbildningen
Att bli fiskal är det första steget på den särskilda domarutbildningen. Utbildningen omfattar fyra år och inleds med ett års tjänstgöring som hovrättsfiskal. Som hovrättsfiskal har du bland annat ansvar för att föredra mål och ärenden för hovrättens domare. I arbetet ingår att göra rättsutredningar, upprätta förslag till avgörande och att delta vid förhandlingar.
Därefter följer två års arbete som tingsfiskal vid någon av de sex tingsrätterna i Skåne. Det finns också en särskild utbildningsplats med placering som tingsfiskal i Blekinge tingsrätt. I tingsrätten arbetar fiskalen med dömande uppgifter antingen på eget ansvar eller tillsammans med andra domare.
Efter tjänstgöringen på tingsrätt återvänder fiskalen till hovrätten för arbete som tf. hovrättsassessor under ett år. Under detta år arbetar du som domare i hovrätten och fullgör då i allt väsentligt samma arbetsuppgifter som de ordinarie domarna.
Under hela utbildningstiden får fiskalerna handledning av erfarna, ordinarie domare samt genomgår ett utbildningsprogram som tillhandahålls av Domstolsakademin. Hovrätten ordnar även lokala utbildningar.
Efter att ha fullgjort den särskilda domarutbildningen får fiskalen en ny tillsvidareanställning som hovrättsassessor. Som hovrättsassessor arbetar du vanligtvis utanför domstolen under några år för att meritera dig ytterligare. Därefter är det möjligt att söka fast jobb som ordinarie domare.
Kontakta oss
Om du har frågor om fiskalsantagningen eller domarutbildningen kan du kontakta vår administrativa assessor Christina Söderbäck Hedén, telefonnummer 040-35 57 65 eller vår personalchef Birgitta Grafström, telefonnummer 040-35 57 91. Om du är intresserad av en utbildningsplats vid Blekinge tingsrätt eller har frågor om detta är du välkommen att kontakta Birgitta Grafström.
Kommande fiskalsantagning i hovrätten
Nästa fiskalsantagning kommer att äga rum efter intervjuer som hålls måndagen den 18 november, sista ansökningsdag är den 20 oktober.