Besittningsskydd innebär att hyresgästen har rätt att bo kvar även om hyresvärden säger upp avtalet.
Men det finns situationer då besittningsskyddet kan brytas. Hyresgästen har då inte rätt till förlängning av hyresavtalet och måste flytta från bostaden.
Exempel på när besittningsskyddet kan brytas:
- när hyresgästen inte har betalat hyran eller har betalat hyran för sent
- när hyresgästen har stört sina grannar
- när hyresgästen i övrigt har misskött sig
- när huset ska rivas eller byggas om i stor omfattning
- när den som hyr ut ett en- eller tvåfamiljshus ska bo i det själv eller ska sälja det.
När har hyresgästen besittningsskydd?
I vissa fall har du som är hyresgäst inget besittningsskydd. I andra fall får du besittningsskydd efter viss tid. Detta gäller:
Avtala bort besittningsskydd
Man kan avtala bort besittningsskyddet. Då ska hyresvärden och hyresgästen skriva detta i en särskild handling. Hyresnämnden ska som regel godkänna överenskommelsen för att det ska vara giltig. Det finns inga tidsfrister för ansökan men bäst är det naturligtvis att ansökan om avstående från besittningskydd görs av parterna så snart den ingåtts och innan lägenheten tillträds.
I vissa fall behövs inte hyresnämndens godkännande för att avståendet ska gälla. Hyresvärden och hyresgästen ska fortfarande skriva ner avståendet i en särskild handling. Det finns en särskild blankett för detta, HN4. I blanketten finns det angivet i vilka situationer hyresnämndens godkännande inte behövs.
Vad innebär det att avstå från besittningsskydd
Att komma överens om att avstå från besittningsskydd innebär att hyresgästen måste flytta om hyresavtalet upphör av någon av de särskilda anledningar som ni har enats om och skrivit ner i överenskommelsen. Om en sådan anledning inträffar har hyresgästen alltså avstått från sin rätt att få förlängningsfrågan prövad i hyresnämnden.
Om hyresgästen inte flyttar får hyresvärden vända sig till kronofogdemyndigheten eller tingsrätten och begära avhysning.
Överenskommelsen om att avstå besittningsskydd gäller inte i följande situationer
- Hyresvärden säger upp hyresavtalet av en anledning som inte finns med i den skriftliga överenskommelsen.
- Hyresvärden säger upp hyresavtalet i förtid, på grund av att hyresrätten är förverkad. Vägrar hyresgästen då att flytta får hyresvärden vända sig till kronofogdemyndigheten eller tingsrätten för att få frågan prövad.
- Hyresvärden säger upp hyresavtalet till en dag då den särskilda överenskommelsen inte längre gäller.
- Hyresnämnden skulle ha godkänt den särskilda överenskommelsen, men hyresvärden har inte ansökt om godkännande.