Moderna miljövillkor - Nationella planen

Regeringen antog i juni 2020 Nationell plan för omprövning av vattenkraft. Ansökningarna om moderna miljövillkor ska ges in till mark- och miljödomstolarna under cirka 20 års tid med början år 2022. Domstolarna har till uppgift att pröva dessa ansökningar.

Här finns stöd för verksamhetsutövare som omfattas av den nationella planen. Hur processen går till och vad som krävs i fråga om underlag med mera kan komma att variera i det enskilda fallet.

Bestämmelser om vattenverksamhet finns bland annat i 11 kap. miljöbalken och i lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet.

För att få bedriva vattenverksamhet (definieras i 11 kap. 3 § miljöbalken) krävs, som huvudregel, tillstånd enligt miljöbalken, se 11 kap. 9 § miljöbalken.

Den som bedriver en tillståndspliktig vattenverksamhet för produktion av vattenkraftsel (definieras i 11 kap. 6 § miljöbalken) ska se till att verksamheten har moderna miljövillkor, se 11 kap. 27 § och 24 kap. 10 och 12 §§ miljöbalken.

Den som omfattas av den nationella planen som regeringen har beslutat (se 11 kap. 28 § miljöbalken) kan avvakta med att ansöka om prövning för moderna miljövillkor till den tidpunkt som anges i den nationella planen för den prövningsgruppen/avrinningsområdet.

Planen finns på Havs- och vattenmyndighetens webbplats (extern länk):

Om du är osäker på om du omfattas av den nationella planen eller om du inte vet vilken prövningsgrupp du tillhör kan du kontakta länsstyrelsen i ditt län se 39, 39 a och 39 b §§ förordningen (1998:1388) om vattenverksamheter.

Så prövas ansökan

  1. Ansökan lämnas in

    Ansökan och övrigt underlag lämnas in till mark- och miljödomstolen.

  2. Kompletteringar

    Domstolen bedömer om ansökan behöver kompletteras på något sätt och kan förelägga sökanden att ge in kompletteringar.

  3. Kungörelse

    Uppgift om inkommen ansökan kungörs i någon/några ortstidningar så att berörda och allmänhet kan ta del av det som planeras och få möjlighet att lämna synpunkter under remisstiden.

  4. Ytterligare skriftväxling

    Yttranden som kommer in får sökanden bemöta. Eventuellt ytterligare skriftväxling kan ske.

  5. Tillståndsprövningen

    När remisstiden är över, och ansökan har bemötts av berörda myndigheter och andra, prövar domstolen den sökta verksamheten utifrån det underlag som lämnats in. Oftast hålls en huvudförhandling i målet, vanligen med syn på platsen. Förhandlingen är öppen för allmänheten.

    Ibland avgörs målet på handlingarna, det vill säga utan huvudförhandling.

  6. Huvudförhandling

    Nedan finns ett exempel på hur en huvudförhandling kan gå till, detta kan dock variera från fall till fall.

    Huvudförhandling

  7. Domstolen meddelar dom

    Efter huvudförhandlingen håller domstolens ledamöter överläggning. Domen meddelas normalt inom två månader efter det att förhandlingen avslutades.

    Dom kan också, som framgår ovan, meddelas på handlingarna.

    Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet.

Mer om omprövning av vattenverksamhet

Vad ska en ansökan om omprövning för moderna miljövillkor innehålla?

Information om prövningsavgift med mera

Information om rättegångskostnader

Andra tillstånd som gäller vattenverksamhet

Läs mer om andra tillstånd som krävs från mark- och miljödomstolen för att bedriva vattenverksamhet.

Uppdaterad
2022-04-27