Teknik i domstol

Presentationsutrustning

Alla salar är utrustade med presentationsutrustning som används bl.a. för att visa inspelade förhör från tingsrätten och personer som hörs via videolänk. I två salar visas presentationen via projektorer och i de andra två med monitorer. Salarna har en dokumentkamera som kan användas för att visa och förstora både vanligt skrivpapper och föremål.

Videokonferens

I alla salarna samt i ett samtalsrum finns utrustning för videokonferens. Den som är kallad till rättegång kan i vissa fall vara närvarande via videokonferens i stället för personligen, kontakta oss för mer information.

Uttag för extern utrustning

I alla salar finns HDMI, DP via adapter samt VGA-uttag, 3.5 mm-uttag (för ljud) och XLR-uttag (för extra mikrofon). Alla salar har adapter för att kunna ansluta Iphone/Ipad. Se ordlista nedan för hjälp med dessa förkortningar.

Anslutning av ljudutrustning

Det finns hörsnäckor att låna. För den som använder hörapparat finns teleslinga. För inspelning av ljudet i salarna kan portabel utrustning anslutas via XLR-uttag. Observera att sådan portabel utrustning inte tillhandahålls av domstolen.

Tolksystem

Salarna har inbyggt tolksystem som klarar simultantolkning på två språk.

Bärbar dator

Det finns möjlighet att ansluta egen bärbar dator i alla salar. Notera dock att det inte finns några datorer att låna i salarna.

Trådlöst Internet (WiFi)

Vi har WiFi som parter i mål får tillgång till, kontakta receptionen för att få inloggningsuppgifter till detta nätverk.


Ordlista

HDMI är en förkortning av High Definition Multimedia Internface, detta gränssnitt transporterar ljud och bild i digitalt okomprimerat format.

DP är en förkortning av Display Port och används i stället för HDMI på vissa nyare datorer.

VGA är en förkortning av Video Graphics Array och är ett gränssnitt för att transportera bild i analogt format, dessa portar är fortfarande ganska vanliga på bärbara datorer.

XLR även kallad Cannonkontakt, används som anslutningsdon för ljud. Vi använder detta gränssnitt för anslutning av mikrofoner samt anslutning av extern ljudinspelare.

Frågor om tekniken?

Kontakta Christoffer Olsson
060-18 68 98
christoffer.olsson@dom.se

Uppdaterad
2019-03-18