Hovrätten dömer man för hot mot tjänsteman genom att i en låt ha hotat en polis om våld

Mål: B 11175-18
Hovrätten har i dag meddelat dom i ett mål om hot mot tjänsteman. Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer mannen för hot mot tjänsteman genom att i en låt ha hotat en polis om våld till villkorlig dom och dagsböter.

Åklagaren åtalade mannen för hot mot tjänsteman vid två tillfällen riktat mot en polis. Hoten bestod enligt åklagaren i att mannen hade hotat en namngiven polis med hot mot polisens personliga säkerhet. Enligt åtalet hade hoten framförts genom ett inlägg på mannens Instagramkonto och genom att musiklåten ”Då ska hon skjutas” hade lagts upp på Spotify. Tingsrätten ogillade åtalet eftersom det inte var bevisat att det var mannen själv som hade gjort inlägget på Instagram och att det inte heller var bevisat att mannen hade uppsåt till att det påstådda hotet i musiklåten som lades upp på Spotify var allvarligt menat.

Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer mannen för hot mot tjänsteman avseende texten i musiklåten som lades upp på Spotify. Hovrätten kommer fram till att det är utrett att det är mannen som skrev låten och att han såg till att den lades upp på Spotify. Hovrätten kommer vidare fram till att låtens text innehåller hot om våld mot polisen och att hotet var ägnat att framkalla allvarlig fruktan för polisens personliga säkerhet samt att låten skrevs för att hämnas polisen för hennes tjänsteåtgärder. När det gäller frågan om mannens uppsåt anser hovrätten att det är klarlagt att han insåg att det fanns en risk för att polisen skulle anse att hotet var allvarligt menat och att han när han trots detta lät lägga upp låten på Spotify hade uppsåt. Hovrätten har också prövat om mannens rätt till yttrandefrihet kränks om han skulle dömas men har kommit fram till att någon kränkning inte har skett i detta fall.

- Hovrätten har kommit fram till att mannen med hot om våld har angripit polisen för att hämnas hennes uttalanden i media. Hovrätten gör bedömningen att hot som på detta sätt riktar sig mot enskilda namngivna personer klart faller utanför det område som yttrandefriheten är avsett att skydda. Något hinder mot att döma mannen föreligger därmed inte, säger hovrättslagmannen Staffan Lind, ordförande i målet.

Hovrätten delar tingsrättens bedömning att det inte är bevisat i målet att det var mannen som gjort inlägget på Instagram och tingsrättens friande dom i den delen ska därför fastställas.