Hovrätten skärper straffet för kvinna som döms för anstiftan av försök till mord på sin före detta man

Mål: B 1128-21
En advokat sköts i september 2019 utanför sin bostad på Kungsholmen och skadades allvarligt, men överlevde. En man har tidigare dömts för dådet. Hovrätten dömer nu advokatens före detta fru för att ha legat bakom mordförsöket. Hon döms även för att 2018 ha anlitat två 17-åriga pojkar för att döda mannen. Hovrätten skärper straffet till 15 års fängelse.

Hovrätten anser liksom tingsrätten att det är bevisat att kvinnan anlitat skytten och ytterligare en man för att döda exmannen. Hovrätten bedömer även att det är bevisat att kvinnan, tillsammans med en annan kvinna, förberett ett mord på samme man 2018 och anlitat två 17-åriga pojkar för att utföra dådet.
Även tingsrätten ansåg att kvinnan hade gjort sig skyldig till båda gärningarna, men dömde henne endast för anstiftan av försök till mord. Enligt tingsrätten skulle förberedelsen av mordet hösten 2018 ingå som en del av anstiftansbrottet 2019. Hovrätten gör en annan bedömning och anser att kvinnan ska dömas för både anstiftan av försök till mord och förberedelse till mord.
Tingsrätten dömde kvinnan till 14 års fängelse. Hovrätten skärper straffet till 15 års fängelse.
Hovrätten fastställer även tingsrättens dom mot den medåtalade man som dömts i tingsrätten för sin inblandning i mordförsöket 2019. I likhet med tingsrätten anser hovrätten att mannen gjort sig skyldig till medhjälp till försök till mord och dömer honom till 6 års fängelse. Tingsrättens dom mot de 17-åriga pojkar som dömts för sin inblandning i händelserna hösten 2018 fastställs också. De döms båda till skyddstillsyn, den ena för stämpling till mord och den andre för förberedelse till mord.