Den tilltalade frikänns från mord

Mål: B 2358-23
Den 7 mars 2011 mördades en kvinna med en yxa i sitt hem i stadsdelen Högstorp i Växjö. Hennes son har åtalats för mordet. I målet har främst så kallad indiciebevisning lagts fram. Tingsrätten har vid en sammanvägning av bevisningen inte funnit åtalet för mord styrkt.

Tingsrätten har funnit att den tekniska bevisningen inte i sig binder sonen till gärningen. Sonen har haft bland annat ekonomiska problem, som skulle kunna ha medfört gräl mellan honom och hans mor, men det har inte framkommit att de grälat denna kväll. I bostaden har även annan person befunnit sig. Det kan inte uteslutas att även en okänd person skulle kunna ha varit där. Bland annat har vittnen hört familjens hund skälla, vilket den gjorde på okända personer.

Den tilltalade har med bland annat polisinfiltratörer talat om mordet. Vissa uttalanden han gjort skulle kunna tyda på en egen kunskap om mordet. Han har förklarat det han sagt med att han år 2011 fick veta en del fakta om mordet och utifrån det spekulerat om vad som kan ha hänt hans mor.

Det har också framkommit omständigheter som talar för att den tilltalade är oskyldig.

- Gärningsmannen borde utifrån hur yxan använts ha fått blod på sig. Den tekniska utredningen tyder inte på att dusch, handfat eller liknande har använts. Det har inte återfunnits blod på den tilltalades kläder eller i dennes bil eller bostad, säger chefsrådman Daniel Haraldsson.

Vid en samlad bedömning av bevisningen har tingsrätten inte funnit åtalet styrkt. Den tilltalade döms i andra åtalspunkter för brott. Domen är enhällig.

Indiciebevisning

Bevisning brukar delas in i direkt och indirekt bevisning. Indirekt bevisning kallas också ofta för indiciebevisning. Med direkt bevisning avses bevis som är omedelbart kopplade till det som påstås i gärningsbeskrivningen. Ett vittne som anger att han eller hon har sett att det är just den tilltalade som har skjutit målsäganden är ett exempel på direkt bevisning. Vid indirekt bevisning saknas motsvarande omedelbara samband mellan beviset och det som påstås i gärningsbeskrivningen; det betyder att det som framgår av beviset kan vara riktigt utan att det har gått till på det sätt som påstås i gärningsbeskrivningen.