Kallad till hovrätten

Hitta hit

Svea hovrätts lokaler är centralt belägna på Riddarholmen i Stockholm. Det går bra att ta sig hit med både allmänna kommunikationsmedel och med bil. Om du kommer med tåg till Stockholms centralstation ligger hovrätten på gångavstånd. Närmaste tunnelbanestation är Gamla stan, välj uppgången mot Riddarholmen.

Hovrätten har en fast säkerhetskontroll i entrén till Wrangelska palatset.

Besökare med särskilda behov när det gäller tillgänglighet ombeds att kontakta receptionen, tfn 08-561 672 00.

I hovrättens lokaler finns en lunchrestaurang, Riddaren, som är öppen för allmänheten.

Att vittna vid Svea hovrätt

På kallelsen till rättegången hittar du information om var du ska gå när du kommer till hovrätten för att vittna. På plats i hovrätten kan du få hjälp av personalen i receptionen, Birger Jarls torg 16, att hitta till den rättssal där rättegången hålls. Du väntar utanför rättssalen tills ditt namn ropas upp och det blir din tur att vittna.

I hovrätten sker vittnesförhöret på tre olika sätt.

1. Det vanligaste är att du som vittne redan är hörd i tingsrätten där ditt förhör togs upp på video och till följd av detta behöver du inte inställa dig personligen vid en ny förhanding i hovrätten. Rätten tar istället del av den videoinspelning som finns från tingsrätten.

2. Det kan dock finnas anledning att ställa kompletterande frågor till dig som vittne varvid du behöver inställa dig till hovrätten. När du kallats in till rättssalen börjar rätten med att spela upp videoinspelningen från tingsrätten och därefter får du svara på de kompletterande frågor som är aktuella.

3. Det kan också vara så att du inte alls är hörd i tingsrätten och att det därmed inte finns någon videoinspelning. Du är åberopad som nytt vittne i hovrätten där ditt förhör kommer att hållas i sin helhet.

Uppdaterad
2023-05-23