Teknik i domstol

Tingssal

Teknik i förhandlingssalarna

Bärbar dator

Det finns möjlighet att ansluta egen bärbar dator i alla salar. Notera dock att det inte finns några datorer att låna i salarna.

Hörselhjälpmedel /Anslutning av ljudutrustning

För dig med nedsatt hörsel finns olika hörselhjälpmedel i salarna. Säg till under förhandlingen om du behöver ljudförstärkning. Det finns hörsnäckor att låna. För den som använder hörapparat finns teleslinga. För inspelning av ljudet i salarna kan portabel utrustning anslutas via XLR-uttag. Observera att sådan portabel utrustning inte tillhandahålls av domstolen.

Du kan också vända dig till receptionen om du har frågor eller behöver hjälp.

Presentationsutrustning

I alla salar finns teknisk utrustning som används bland annat för att visa föremål, dokument bild och ljud från bärbar dator, surfplatta, mobiltelefoninspelade, förhör från tingsrätten och personer som hörs via videolänk. I alla salar visas presentationen via projektorer och i sal fyra visas även med monitor. Salarna har en dokumentkamera som kan användas för att visa och förstora både vanligt skrivpapper och föremål.

Tolksystem 

Domstolen har tolkutrustning att tillgå. Säg till i receptionen vid behov av detta.

Trådlöst internet (WiFi)

Du som åklagare, advokat, nämndeman, part utan ombud eller journalist har möjlighet att koppla upp dig mot domstolens trådlösa nätverk. Det gäller också dig som arbetar inom myndighet eller kommun. Det trådlösa nätverket är till för att effektivisera och underlätta arbetet vid förhandling. Kontakta receptionen för att få inloggningsuppgifter till nätverket.

Videokonferens

I alla salarna samt i ett samtalsrum finns utrustning för videokonferens. Den som är kallad till rättegång kan i vissa fall vara närvarande via videokonferens i stället för personligen, kontakta oss för mer information.

Uttag för extern utrustning I alla salar finns HDMI, DP via adapter samt VGA-uttag, 3.5 milimeters uttag (för ljud) och XLR-uttag (för extra mikrofon). Alla salar har adapter för att kunna ansluta Iphone/Ipad. Se ordlista nedan för hjälp med dessa förkortningar.

Ordlista

Ordlista uttag för extern utrustning

HDMI är en förkortning av High Definition Multimedia Internface, detta gränssnitt transporterar ljud och bild i digitalt okomprimerat format.

DP är en förkortning av Display Port och används i stället för HDMI på vissa nyare datorer.

VGA är en förkortning av Video Graphics Array och är ett gränssnitt för att transportera bild i analogt format, dessa portar är fortfarande ganska vanliga på bärbara datorer.

XLR även kallad Cannonkontakt, används som anslutningsdon för ljud. Vi använder detta gränssnitt för anslutning av mikrofoner samt anslutning av extern ljudinspelare.

Mer information

I broschyren Teknik i förhandlingssalar finns information om den teknik som finns på domstolarna i form av presentationsutrustning, videokonferensutrustning, hörselhjälpmedel och informationstavlor. Broschyren visar alla möjligheter som tekniken erbjuder, berättar vilken utrustning du själv bör ta med och hur du felsöker om något inte fungerar.

Uppdaterad
2022-03-23