Dom från Migrationsöverdomstolen

Mål: UM 2216-21
Vid ansökan om förlängt uppehållstillstånd för studier ska en helhetsbedömning av det enskilda fallet göras och proportionalitetsprincipen beaktas. Mindre avvikelser från kravet på heltidsstudier kan i vissa fall godtas.

Vid prövningen av en ansökan om förlängning av uppehållstillstånd för studier måste det göras en helhetsbedömning av omständigheterna i det enskilda fallet och proportionalitetsprincipen beaktas. Kravet på heltidsstudier kan då inte alltid upprätthållas och bl.a. omständigheter som ligger utanför utlänningens kontroll bör vägas in i bedömningen. Mindre avvikelser från kravet på heltidsstudier måste också kunna godtas.

Fakta om Migrationsöverdomstolen

Kammarrätten i Stockholm har funktionen som migrationsöverdomstol. Det innebär att Migrationsöverdomstolen som slut- och prejudikatinstans prövar överklagade domar och beslut från migrationsdomstolarna vid Förvaltningsrätten i Stockholm, Förvaltningsrätten i Malmö, Förvaltningsrätten i Göteborg och Förvaltningsrätten i Luleå. 2020 avgjorde Migrationsöverdomstolen cirka 16 500 migrationsmål. Kammarrättspresident är Stefan Holgersson.