Hävning av registrering av företagsnamn

Mål: PMT 669-21

Företagsnamnet Cura of Sweden AB har inte ansetts leda till risk för förväxling med vare sig företagsnamnet Care of Sweden AB eller varumärket CARE OF SWEDEN, med hänsyn till det högst begränsade skyddsomfånget hos sammansättningen ”Care of Sweden”.

Care of Sweden AB väckte talan vid Patent- och marknadsdomstolen (PMD) och yrkade att registreringen av företagsnamnet Cura of Sweden AB skulle hävas på grund av att det föreligger förväxlingsrisk med Care of Swedens äldre registrerade företagsnamn Care of Sweden AB och med bolagets äldre EU-varumärke CARE OF SWEDEN med figur. PMD avslog emellertid yrkandet med den sammanfattande motiveringen att det inte förelåg någon förväxlingsrisk mellan vare sig företagsnamnen eller mellan Cura of Sweden AB och EU-varumärket.

Efter överklagande av Care of Sweden AB till Patent- och marknadsöver­domstolen har domstolen fastställt PMD:s domslut med motiveringen att skillnaderna mellan ”Cura” och ”Care” medför att helhetsintrycket av företagsnamnet Cura of Sweden AB skiljer sig i sådan utsträckning från företagsnamnet Care of Sweden AB och varumärket CARE OF SWEDEN med figur, att det i känneteckensrättslig mening inte föreligger risk för att genomsnitts­konsumenten förväxlar det yngre företagsnamnet med de äldre kännetecknen. Patent- och marknadsöver­domstolen har angett att bedömningen har gjorts trots viss likhet i fråga om verksamhet och varor men med särskild hänsyn tagen till att sammanställningen ”Care of Sweden” har mycket svag särskiljningsförmåga och därmed högst begränsat skyddsomfång.